top of page

Citroen C-Zero

Vanaf April 2016

Citroen_C-Zero foto.jpg
Citroen_C-Zero.png

Laadpunt advies voor uw Citroen C-Zero (vanaf april 2016)

Deze auto kan laden met een laadstekker type 1, middels 1-fase en heeft een maximale laadsnelheid van 3,7 kW.

 

In de meeste bestaande woonhuizen is een 1-fase aansluiting geïnstalleerd. Er komt dan via 1 kabel (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen een 3-fasen aansluiting geïnstalleerd. Bij een 3-fasen aansluiting komt er via 3 kabels (fasen) 230V binnen.

De op de fasen geïnstalleerde hoofdzekeringen kunnen variëren.  De meest voorkomende zijn; 1-fase 35 Ampère en 3-fasen 25 Ampère (dus 3x 25 Ampère).  Mocht u niet precies weten welke aansluiting uw huis heeft dan kunt u dit op de website van uw netbeheerder Enexis (bij "Toon mijn gegevens") even checken middels de navolgende link:

 

 

Ons advies is navolgend uitgesplitst voor de 2 meest voorkomende huisaansluitingen. (Heeft u een andere aansluiting, neem dan even contact met ons op voor een passend advies bij die aansluiting.)

 

Heeft u een 1-fase 35 Ampère aansluiting?

Standaard dient in deze situatie in uw meterkast voor het laadpunt een zekering (aardlekautomaat) van maximaal 16Ampère te worden toegevoegd. Hiermee kunt u met een maximale snelheid van 3,7 kW laden. Tijdens het laden resteert er nog 19 Ampère (dus 4370 Watt) voor de overige gebruikers in huis. Indien u niet meerdere grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) gelijktijdig erbij aan heeft staan dan zou dit kunnen.

 

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de huisaansluiting nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt ca. 40 tot 200 euro, of een abonnementsfee van 5 euro per maand.

Uiteindelijk zou u bij een 1-fase aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt met een maximale laadsnelheid van 3,7 kW of hoger (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

Heeft u een 3-fase 25 Ampère aansluiting?

Standaard dient in deze situatie in uw meterkast voor het laadpunt een zekering (aardlekautomaat) van maximaal 16Ampère te worden toegevoegd. Hiermee kunt u met een maximale snelheid van 3,7 kW laden. Tijdens het laden resteert er voor de fase waarop het laadpunt is aangesloten nog 9 Ampère (dus 2070 Watt) voor de overige gebruikers in huis die zijn aangesloten op die fase. Indien u niet meerdere grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) gelijktijdig op dezelfde fase erbij aan heeft staan dan zou dit kunnen. Is het gelijktijdig gezamenlijk stroomverbruik op die fase toch nog te hoog dan zou u ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld alleen 's nachts te laden of door een laadpunt te nemen waarbij de laadsnelheid tijdelijk wat lager gezet kan worden middels een app.

 

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de huisaansluiting nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt ca. 40 tot 200 euro, of een abonnementsfee van 5 euro per maand.

Uiteindelijk zou u bij een 3-fase aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt met een maximale laadsnelheid van 3,7 kW of hoger (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

Verdere mogelijkheden:

- Heeft u een 1-fase aansluiting van 35 Ampère en wilt u deze verzwaren zonder dat het maandtarief voor de netwerkkosten stijgt? In dat geval zou u voor een eenmalig bedrag van 253,05 euro uw netbeheerder Enexis kunnen verzoeken om uw hoofdaansluiting te laten verzwaren naar een 1-fase 40 Ampère aansluiting of een 3-fase 25 Ampère aansluiting. In dit laatste geval zult u echter ook de noodzakelijke aanpassingen moeten laten verrichten aan uw verdeelkast of deze geheel moeten laten vernieuwen. Mocht u nog geen automatische hoofdzekering hebben dan krijgt u die in dat geval erbij geïnstalleerd.

- Mogelijk wilt u op de toekomst voorbereid zijn. Uw navolgende auto kan wellicht op een nog hogere snelheid laden of 3-fase i.p.v. 1-fase. U zou dan nu al een zwaarder laadpunt kunnen kiezen. Of alvast nu de zwaarder uitgevoerde stroomkabel laten leggen samen met de data-kabels die vaak nodig zijn.

In ons assortiment hebben wij zeker meerdere laadpunten die aan uw eisen zullen voldoen. Klik op onze home-pagina op de optie "LAADPUNTKEUZE" en wij komen aan de hand van uw wensen tot een advies van enkele concrete modellen en merken laadpunten. U kunt vanzelfsprekend ook middels onze verschillende CONTACT-mogelijkheden uw vragen stellen, of een afspraak maken voor een adviesgesprek bij u thuis.

bottom of page