top of page

Meterkast advies voor auto met 3,7 kW laadsnelheid.

Deze auto kan laden middels 1-fase en heeft een maximum laadsnelheid van 3,7 kW per uur.

In de meeste bestaande woonhuizen is een 1-fase aansluiting geïnstalleerd. Er is dan door de netbeheerder in de meterkast 1 stroomleiding (fase) aangesloten op uw groepenkast met een spanning van 230 Volt. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen een 3-fasen aansluiting geïnstalleerd. Bij een 3-fasen aansluiting zijn er dus 3 stroomleidingen (fasen) aangesloten.

De stroomsterkte (Ampère) op de fasen kan echter verschillen en is afhankelijk van de stroomsterkte van de geïnstalleerde hoofdzekering(en).  De meest voorkomende zijn; 1-fase 35 Ampère en 3-fasen 25 Ampère (dus 3x 25 Ampère). Zo kunt u op een 1-fase 35 Ampère aansluiting, huishoudelijke apparaten aansluiten tot een totaal maximaal vermogen van (35 x 230=) 8050 Watt (=8,05 kW).

Mocht u niet precies weten welke aansluiting uw huis heeft dan kunt u dit op de website van uw netbeheerder Enexis (bij "Toon mijn gegevens") even checken middels de navolgende link:

 

Overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften, dient de stroomkabel naar het laadpunt, in uw groepenkast met een zekering aangesloten te worden op een aparte, speciaal hiervoor bestemde aardlekschakelaar van het type B, of type A-EV. Beide uitvoeringen hebben namelijk een aanvullende DC lekstroom beveiliging van 6mA. Dit is niét nodig indien het laadpunt zelf voorzien is van een DC lekstroom beveiliging. Al onze laadpunten (m.u.v. de Webasto Live) zijn zelf voorzien van deze beveiliging en hierbij kan dus volstaan worden met een reguliere aardlekschakelaar. Meestal wordt dan gekozen voor een aardlekautomaat (een combinatie van aardlekschakelaar en installatie-automaat).

Ons advies is navolgend uitgesplitst voor de 2 meest voorkomende huisaansluitingen. (Heeft u een andere aansluiting, neem dan even contact met ons op voor een passend advies bij die aansluiting.)

HEEFT U EEN 1-FASE 35 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard wordt in deze situatie in uw groepenkast bij de keuze voor een 3,7 kW laadpunt, een zekering van 20 Ampère toegevoegd. Hiermee kunt u met de hoogst mogelijke laadsnelheid van uw auto laden, namelijk met 16 Ampère, oftewel 3,7kW. Tijdens het laden resteert er nog 19 Ampère (dus 4370 Watt) voor de overige gebruikers in huis. Indien u niet meerdere grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) gelijktijdig erbij aan heeft staan dan zou dit kunnen zonder dat de hoofdzekering overbelast wordt.

 

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de hoofdzekering nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. 

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnementsfee van ongeveer € 5 per maand. Bij een laadpunt met 3,7 kW laadsnelheid, is DLB echter meestal overbodig.

Uiteindelijk zou u bij een 1-fase aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt dat zelf een (standaard) laadsnelheid aan kan van 3,7 kW, of hoger, (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

HEEFT U EEN 3-FASEN 25 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard wordt in deze situatie in uw groepenkast bij de keuze voor een 3,7 kW laadpunt, (op een van de 3 fasen) een zekering van (1x) 16 Ampère toegevoegd. Hiermee kunt u met de hoogst mogelijke laadsnelheid van uw auto laden, namelijk met 3,7kW. Tijdens het laden resteert er op deze fase nog 9 Ampère (dus 2070 Watt) evenals de volledige stroomsterkte van de 2 andere fasen voor de overige gebruikers in huis. Dit is meestal voldoende, ook voor de overige aanwezige grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.), zonder dat de hoofdzekeringen overbelast worden.

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de huisaansluiting nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. 

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnement fee van ongeveer € 5 per maand. Bij een laadpunt met 3,7 kW laadsnelheid, is DLB echter meestal overbodig.

Uiteindelijk zou u bij een 3-fasen aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt dat zelf een (standaard) laadsnelheid aan kan van 3,7 kW, of hoger, (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

VERDERE MOGELIJKHEDEN:

  • Heeft u een 1-fase aansluiting van 35 Ampère en wilt u deze verzwaren zónder dat het maandtarief voor de netwerkkosten stijgt? In dat geval zou u voor een eenmalig bedrag van € 260,14 uw netbeheerder Enexis kunnen verzoeken om uw hoofdaansluiting te laten verzwaren naar een 1-fase 40 Ampère aansluiting. Mocht u nog geen automatische hoofdzekering hebben dan krijgt u die in dat geval erbij geïnstalleerd.

  • Mogelijk wilt u op de toekomst voorbereid zijn. Uw navolgende auto kan wellicht op een nog hogere snelheid laden, bijv. 7,4 of 11 of 22 kW. U zou dan nu alvast de hiervoor zwaarder uitgevoerde stroomkabels kunnen laten leggen of meteen al kunnen kiezen voor een zwaarder laadpunt (afgeregeld op uw huidige huisaansluiting).

In ons assortiment hebben wij zeker meerdere laadpunten die aan uw eisen zullen voldoen. Klik op "ADVIES PER AUTO" en wij komen aan de hand van uw wensen tot een advies van enkele concrete modellen en merken laadpunten die geschikt zijn voor uw huidige auto. U kunt vanzelfsprekend ook via onze CONTACT-pagina uw vragen stellen of een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

bottom of page