Meterkast advies voor auto met 7,4 kW laadsnelheid.

Deze auto kan laden middels 1-fase en heeft een maximum laadsnelheid van 7,4 kW per uur.

In de meeste bestaande woonhuizen is een 1-fase aansluiting geïnstalleerd. Er is dan door de netbeheerder in de meterkast 1 stroomleiding (fase) aangesloten op uw verdelerkast met een spanning van 230 Volt. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen een 3-fasen aansluiting geïnstalleerd. Bij een 3-fasen aansluiting zijn er dus 3 stroomleidingen (fasen) aangesloten.

De stroomsterkte (Ampère) op de fasen kan echter verschillen en is afhankelijk van de stroomsterkte van de geïnstalleerde hoofdzekering(en).  De meest voorkomende zijn; 1-fase 35 Ampère en 3-fasen 25 Ampère (dus 3x 25 Ampère). Zo kunt u op een 1-fase 35 Ampère aansluiting, huishoudelijke apparaten aansluiten tot een totaal maximaal vermogen van (35 x 230=) 8050 Watt (=8,05 kW).

Mocht u niet precies weten welke aansluiting uw huis heeft dan kunt u dit op de website van uw netbeheerder Enexis (bij "Toon mijn gegevens") even checken middels de navolgende link:

 

Overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften, dient de stroomkabel naar het laadpunt, in uw verdelerkast met een zekering aangesloten te worden op een aparte, speciaal hiervoor bestemde aardlekschakelaar van het type B, of type A-EV. Beide uitvoeringen hebben namelijk een aanvullende DC lekstroom beveiliging van 6mA. Dit is niét nodig indien het laadpunt zelf voorzien is van een DC lekstroom beveiliging. Al onze laadpunten (m.u.v. de Webasto Live) zijn zelf voorzien van deze beveiliging en hierbij kan dus volstaan worden met een reguliere aardlekschakelaar.

Ons advies is navolgend uitgesplitst voor de 2 meest voorkomende huisaansluitingen. (Heeft u een andere aansluiting, neem dan even contact met ons op voor een passend advies bij die aansluiting.)

 

HEEFT U EEN 1-FASE 35 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard dient in deze situatie in uw verdelerkast voor het laadpunt een zekering van maximaal 20 Ampère te worden toegevoegd. Hiermee kunt u met een maximale snelheid van (iets minder dan) 4,6 kW laden. Tijdens het laden resteert er nog 15 Ampère (dus 3450 Watt) voor de overige gebruikers in huis. Indien u niet meerdere grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) gelijktijdig erbij aan heeft staan dan zou dit kunnen zonder dat de zekeringen overbelast worden.

 

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de huisaansluiting nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. Bijkomend voordeel is dat er in dit geval voor het laadpunt een zekering van 32 Ampère mag worden toegepast waarmee u de hoogst mogelijke laadsnelheid van uw auto kunt bereiken van (iets minder dan) 7,4 kW.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnementsfee van ongeveer € 5 per maand.

Uiteindelijk zou u bij een 1-fase aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt dat zelf een (standaard) laadsnelheid aan kan van 7,4 kW, of hoger, (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

HEEFT U EEN 3-FASEN 25 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard dient in deze situatie in uw verdelerkast voor het laadpunt, (op een van de 3 fasen) een zekering van maximaal (1x) 16 Ampère te worden toegevoegd. Hiermee kunt u met een maximum snelheid van (iets minder dan) 3,7 kW laden. Tijdens het laden resteert er op deze fase nog 21,3 Ampère (dus 4900 Watt) evenals de volledige stroomsterkte van de 2 andere fasen voor de overige gebruikers in huis. Dit is meestal voldoende, ook voor de overige aanwezige grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.), zonder dat de hoofdzekeringen overbelast worden.

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de hoofdzekeringen nooit overbelast kunnen raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. Bijkomend voordeel is dat er in dit geval voor het laadpunt (op een van de 3 fasen) een zekering van (1x) 20 Ampère mag worden toegepast waarbij u een maximum laadsnelheid kunt bereiken van (iets minder dan) 4,6 kW.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnementsfee van ongeveer € 5 per maand.

Helaas past deze 3-fasen huisaansluiting minder goed bij de 1-fase 7,4 kW laadsnelheid van uw auto waardoor laadsnelheden wat beperkt worden. Indien u deze 3-fasen huisaansluiting niét wenst te verzwaren (zie "verdere mogelijkheden"), dan zou u dus kunnen kiezen voor een laadpunt dat zelf een (standaard) laadsnelheid aan kan van 7,4 kW, of hoger, (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB). Dit laadpunt wordt dan afgeregeld op de aangegeven laadsnelheden.

VERDERE MOGELIJKHEDEN:

  • Heeft u een 1-fase aansluiting van 35 Ampère en wilt u deze verzwaren zónder dat het maandtarief voor de netwerkkosten stijgt? In dat geval zou u voor een eenmalig bedrag van € 260,14 uw netbeheerder Enexis kunnen verzoeken om uw hoofdaansluiting te laten verzwaren naar een 1-fase 40 Ampère aansluiting. Mocht u nog geen automatische hoofdzekering hebben dan krijgt u die in dat geval erbij geïnstalleerd.

  • Mogelijk wilt u op de toekomst voorbereid zijn. Uw navolgende auto kan wellicht op een nog hogere snelheid laden, bijv. 11 of 22 kW i.p.v. 7,4 kW. U zou dan nu alvast de hiervoor zwaarder uitgevoerde stroomkabels kunnen laten leggen of meteen al kunnen kiezen voor een zwaarder laadpunt (afgeregeld op uw huidige huisaansluiting).

  • Heeft u een 3-fasen aansluiting van 25 Ampère dan kunt u eventueel de huisaansluiting nog laten verzwaren door uw netbeheerder. . (Voor 7,4 kW laadsnelheid heeft u een huisaansluiting nodig van minimaal 35 Ampère.) Let wel op; bij een verzwaring zal het maandelijkse netwerktarief van uw netbeheerder behoorlijk stijgen (zie pagina "Meterkast advies voor auto met 22 kW laadsnelheid"). 

In ons assortiment hebben wij zeker meerdere laadpunten die aan uw eisen zullen voldoen. Klik op "ADVIES PER AUTO" en wij komen aan de hand van uw wensen tot een advies van enkele concrete modellen en merken laadpunten die geschikt zijn voor uw huidige auto. U kunt vanzelfsprekend ook via onze CONTACT-pagina uw vragen stellen, of een afspraak maken voor een schouw- adviesgesprek bij u thuis.

Laadpuntservice Limburg/Brabant

Houtzaagmolen 104

6003 CB  Weert

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag  09.00 - 18.00 uur

zaterdag                       09.00 - 17.00 uur

KvK: 12063550

Btw: NL001503615B08

"Preferred Zappi Installer"

© 2019 by Laadpuntservice Limburg/Brabant