top of page

Meterkast advies voor auto met 11 kW laadsnelheid.

Deze auto kan laden middels 3-fasen en heeft een maximum laadsnelheid van 11 kW per uur.

In de meeste bestaande woonhuizen is een 1-fase aansluiting geïnstalleerd. Er is dan door de netbeheerder in de meterkast 1 stroomleiding (fase) aangesloten op uw groepenkast met een spanning van 230 Volt. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen een 3-fasen aansluiting geïnstalleerd. Bij een 3-fasen aansluiting zijn er dus 3 stroomleidingen (fasen) aangesloten.

De stroomsterkte (Ampère) op de fasen kan echter verschillen en is afhankelijk van de stroomsterkte van de geïnstalleerde hoofdzekering(en).  De meest voorkomende zijn; 1-fase 35 Ampère en 3-fasen 25 Ampère (dus 3x 25 Ampère). Zo kunt u op een 1-fase 35 Ampère aansluiting, huishoudelijke apparaten aansluiten tot een totaal maximaal vermogen van (35 x 230=) 8050 Watt (=8,05 kW).

Mocht u niet precies weten welke aansluiting uw huis heeft dan kunt u dit op de website van uw netbeheerder Enexis (bij "Toon mijn gegevens") even checken middels de navolgende link:

 

Overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften, dient de stroomkabel naar het laadpunt, in uw groepenkast met een zekering aangesloten te worden op een aparte, speciaal hiervoor bestemde aardlekschakelaar van het type B, of type A-EV. Beide uitvoeringen hebben namelijk een aanvullende DC lekstroom beveiliging van 6mA. Dit is niét nodig indien het laadpunt zelf voorzien is van een DC lekstroom beveiliging. Al onze laadpunten (m.u.v. de Webasto Live) zijn zelf voorzien van deze beveiliging en hierbij kan dus volstaan worden met een reguliere aardlekschakelaar. Meestal wordt dan gekozen voor een aardlekautomaat (een combinatie van aardlekschakelaar en installatie-automaat).

Ons advies is navolgend uitgesplitst voor de 2 meest voorkomende huisaansluitingen. (Heeft u een andere aansluiting, neem dan even contact met ons op voor een passend advies bij die aansluiting.)

 

HEEFT U EEN 1-FASE 35 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard wordt in deze situatie in uw groepenkast bij de keuze voor een 3-fasen 11 kW laadpunt, een (1-fase) zekering van 25 Ampère toegevoegd. Hiermee kunt u op die ene fase met een maximale snelheid van 20 Ampère dus 4,6 kW laden. Tijdens het laden resteert er nog 15 Ampère (dus 3450 Watt) voor de overige gebruikers in huis. Indien u niet meerdere grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) gelijktijdig erbij aan heeft staan dan zou dit kunnen zonder dat de hoofdzekering overbelast wordt.

 

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de hoofdzekering nooit overbelast kan raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. In dit geval mag het laadpunt hoger afgezekerd worden waarmee een laadsnelheid is te bereiken van 5,75 tot 6,9 kW.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnementsfee van ongeveer € 5 per maand.

Helaas past deze 1-fase huisaansluiting wat minder goed bij de 3-fasen 11 kW laadsnelheid van uw auto waardoor laadsnelheden begrensd worden. Meestal is deze wat lagere laadsnelheid echter nog voldoende om in een nacht tijd uw auto op te laden.

Mocht u toch graag wat sneller kunnen laden dan valt het zeer te overwegen om uw huisaansluiting en groepenkast te laten aanpassen in een 3-fasen 25 Ampère aansluiting en te kiezen voor een 3-fasen 11 kW laadpunt. Uw maandelijkse vastrechtkosten bij de netbeheerder stijgen hierdoor niet.

 

HEEFT U EEN 3-FASEN 25 AMPÈRE AANSLUITING?

Standaard dient in deze situatie in uw groepenkast bij de keuze voor een 3-fasen 11 kW laadpunt, een zekering van (3x) 16 Ampère te worden toegevoegd. Hiermee kunt u met een maximum snelheid van (iets minder dan) 11 kW laden. Tijdens het laden resteert er per fase nog 9 Ampère (dus 2070 Watt per fase) voor de overige gebruikers in huis. Omdat sommige grootgebruikers (kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger, warmtepomp, e.d.) op hun piek meer dan 2070 Watt gebruiken dient uitdrukkelijk voorkomen te worden dat de hoofdzekeringen overbelast worden. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld alleen 's nachts te laden of door een laadpunt te nemen waarbij de laadsnelheid tijdelijk wat lager gezet kan worden middels bijvoorbeeld een App.

Als optie zou u kunnen kiezen voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing (DLB). Dit is een technische voorziening die dynamisch de laadsnelheid aanpast aan alle (groot-)gebruikers in huis, waardoor de hoofdzekeringen nooit overbelast kunnen raken en er altijd met de hoogst mogelijke snelheid geladen kan worden. In dit geval mag er voor het laadpunt ook een zekering van (3x) 20 Ampère worden toegepast waarmee u de volle hoogst mogelijke laadsnelheid van uw auto kunt bereiken van 11 tot 12,8 kW.

Meerkosten voor DLB zijn afhankelijk van het merk laadpunt 0 tot circa 240 euro, soms nog aangevuld met een abonnement fee van ongeveer € 5 per maand.

Uiteindelijk zou u bij een 3-fasen aansluiting dus kunnen kiezen voor een laadpunt dat zelf een (standaard) laadsnelheid aan kan van 11 kW, of hoger, (al dan niet uitgevoerd met de optie van DLB).

VERDERE MOGELIJKHEDEN:

  • Heeft u een 1-fase aansluiting van 35 Ampère en wilt u deze verzwaren zónder dat het maandtarief voor de netwerkkosten stijgt? In dat geval zou u voor een eenmalig bedrag van € 260,14 uw netbeheerder Enexis kunnen verzoeken om uw hoofdaansluiting te laten verzwaren naar een 1-fase 40 Ampère aansluiting of een 3-fase 25 Ampère aansluiting. In dit laatste geval zult u echter ook de noodzakelijke aanpassingen moeten laten verrichten aan uw groepenkast of deze geheel moeten laten vernieuwen. Mocht u nog geen automatische hoofdzekering hebben dan krijgt u die in dat geval erbij geïnstalleerd.

  • Mogelijk wilt u op de toekomst voorbereid zijn. Uw navolgende auto kan wellicht op een nog hogere snelheid dan 11 kW laden. U zou dan nu alvast de hiervoor zwaarder uitgevoerde stroomkabels kunnen laten leggen of meteen al kunnen kiezen voor een zwaarder laadpunt dat tot maximaal 22 kW laadsnelheid zou kunnen laden (afgeregeld op uw huidige huisaansluiting). 

In ons assortiment hebben wij zeker meerdere laadpunten die aan uw eisen zullen voldoen. Klik op "ADVIES PER AUTO" en wij komen aan de hand van uw wensen tot een advies van enkele concrete modellen en merken laadpunten die geschikt zijn voor uw huidige auto. U kunt vanzelfsprekend ook via onze CONTACT-pagina uw vragen stellen of een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

bottom of page