top of page

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

Er zijn twee soorten 'brandstoffen' die in elektrische auto's kunnen worden gebruikt. Ze worden wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) genoemd. Het vermogen afkomstig van het elektriciteitsnet is altijd AC. Accu’s, zoals die in je EV, kunnen echter alleen stroom opslaan als DC. Daarom hebben de meeste elektronische apparaten een converter ingebouwd in de stekker. Je beseft het misschien niet, maar telkens wanneer je een apparaat zoals je smartphone oplaadt, converteert de stekker wisselstroom naar gelijkstroom.

AC-laden voor elektrische voertuigen

Als het gaat om elektrische voertuigen, is de converter ingebouwd in de auto. Het wordt de "geïntegreerde lader" genoemd, hoewel het in werkelijkheid een converter is. Het converteert stroom van AC naar DC en leidt die vervolgens naar de accu van de auto. Dit is tegenwoordig de meest voorkomende laadmethode voor elektrische voertuigen en de meeste laders gebruiken wisselstroom.

 

DC-laden voor elektrische voertuigen

Zoals we hebben geleerd, is de stroom van het elektriciteitsnet altijd AC. Het verschil tussen AC-laden en DC-laden is de locatie waar het AC-vermogen wordt omgezet; binnen of buiten de auto. In tegenstelling tot AC-laders, zit de converter bij een DC-lader in de lader zelf. Dat betekent dat het de stroom rechtstreeks naar de accu van de auto kan leiden en de geïntegreerde lader niet nodig heeft om het te converteren. DC-laders zijn groter, sneller en een interessante doorbraak als het gaat om EV's.

AC_DC_uitleg.jpg

Waar kan ik AC- of DC-laden

De meeste laadstations die je tegenwoordig zult vinden, maken gebruik van AC-laden. De maximale laadsnelheid hiermee is 22 kW, afhankelijk van de auto die je bezit, evenals het vermogen dat beschikbaar is voor de oplaadinfrastructuur. Het is ideaal voor het opladen van je auto thuis of op het werk, omdat je meer tijd nodig hebt om te laden.

DC-laden is daarentegen gebruikelijker in de buurt van snelwegen of bij openbare laadstations, waar je niet veel tijd hebt om op te laden. Een gelijkstroom (DC)-lader kan een laadsnelheid hebben tot  350 kW.

bottom of page